Kaj

 


?

Farmor och farfar har köpt en bärbar dator och har genom den öppnat dörren till internet. Farmor har lovat sig själv att sitta minst 15 minuter per dag på nätet för att öva. Hon älskar SVT play och Aftonbladet.se. Kul att hon kastar in lite public service i hjulet, tycker jag. Själv tycker hon att det är uttråkande. 15 minuter blir en huvva lång tid. För mig ter sig detta förvånande, då jag måste ha gränser för att inte sitta för länge. Det slår mig hur många gånger jag faktiskt sitter med Google till mitt förfogande och tvingar mig att söka på något. Bara något! Jag ångrar ingenting, det är på så sätt jag bland annat hittade näsapan. Till skillnad från andra har jag aldrig uppskattat djurprogram och hittade den genom att söka på just 'apa ful'. Gick hur bra som helst. Men är det så att jag skapar mig ett behov? Hur många gånger loggar jag egentligen in på Facebook? Eller är det så att jag aldrig loggar ut? Måste jag verkligen skriva en statusuppdatering? Detta leder mig givetvis in på vad jag egentligen gjorde på internet innan Facebook var socialt etablerat. Lunarstorm. MSN. mIRC. Från _aLeXPaLeX_ till (Crazy_fizzy_girl) Spiralex till Alexandra Andersson. Mitt elektroniska jag. Ett parallellt universum. Åh, det finns så många frågor. Men jag orkar inte. Det skulle kräva mer än 15 minuter och jag nöjer mig med att jag åtminstone inte fikar över Skype. Än.

Överlåtelse av gymkort

Genom en funktion kan jag se om någon besökare har anlänt hit genom Google. Då kan jag även se vilket sökord de använt sig av. Oftast är det faktiskt 'alexandra andersson' men jag tror de söker efter en glamourmodell med samma namn som gillar Stureplan, så de hamnar ganska fel. Antar att de söker efter bröst, men de får nöja sig med mina utvikningsbilder på mina fötter och blåmärken. Oh well. Igår var det annorlunda, då var det någon som sökt på 'överlåtelse av gymkort'. I mina gymkortsbaserade inlägg hoppas jag att besökaren fann det den var ute efter. 


Nyvunnen respekt för preventivmedel och flygplan

Sitter på nattåget. Ser fram emot den långa resan då jag har favorittidningen, en fin bok och en fulladdad mp3. Tar fram min efterlängtade godispåse och är redo för att suga i mig en kokosstång. Känner mig iakttagen. Till vänster möter jag stora barnögon fastklistrade på en något knubbig tvååring. Känner igen mig i den lilla knubbisen och frågar om hon vill ha en karamell. Anar jag saliv i hennes mungiva? Hennes händer sträcks mot min påse. Timbalands projekt med Nelly Furtado och Justin Timberlake rullar upp i mitt huvud. Give it to me, give it to me, give it to me. Måste vara tjejens favoritlåt. Hon granskar innehållet länge. Hennes ögonbryn rynkas. Det ryker beslutsångest om henne. Jag uppmanar henne att ta fler än en, om hon har svårt att bestämma sig. Då händer det. Bebisfingrarna slingrar sig runt en näve kokosstänger och för dem till bordet. Där lägger hon upp elva godisar (varav fyra är de där jävla stängerna) och börjar frenetiskt äta upp dem. En sekund senare har mina kokosstänger förvandlats till kladd runt barnets mun och hon pekar på min vattenflaska. "Djicka". Happ. Ger resten av påsen till hennes blyga storasyster. Har skrivit avtal med någon ond ande. Tusen timmar senare har vi analyserat Ice Age klart och tjejerna somnar. Märker då att jag har slut vatten och att mitt förkylningsslem har fördubblats. Måste ha vatten. Tjejerna sitter ivägen, enda sättet att komma till toaletten och det ljuva vattnet är att väcka dem. 


Sätter mina spår

De just nu starkaste orsakerna till varför jag vill flytta:

1. Har en skuld hos den lokala videouthyraren. Känner mig faktiskt ganska elak, då gubben bakom kassan är så ruskigt söt. Han är ovanligt kort, hungrigt nätt och har på sin lilla näsrygg de största glasögonen jag sett. Jag vill trycka ned honom i min jackficka och ta upp honom när jag känner mig nere. Som en egen liten gubbdocka. Men jag är så farligt pank. Tror till och med att jag ligger på minus. Det skär i mig. Att jag ligger på minus alltså. Gubben klarar sig, han är rik, han tar tre kronor extra när man handlar med kort. Gubbdockjävel.

2. Drog på mig närmsta mjukisbyxorna och snöade mig ned på Hemköp. Under denna veva tog jag inte på mig underkläder. En liten helgvana jag har. Helgerna är för mig fria, på alla sätt och vis. Mjukisbyxorna jag valde till min Hemköpsvistelse är mina favoriter som är en miljon år gamla och har mer hål än tyg. Det största hålet är vid rumpan. Märkte detta genom att Storbarbro började frysa. Väldigt tur att jag flyttar, hade väl annars blivit attackerad av pryda lördagshandlare eller rumpfixerade grannar. Måste nog börja använda trosor bland folk, kan ju hända att vissa blir upprörda. Eller väldigt imponerade. Hoppas på det senare.


Sillidill

Att beskriva min jobbsituation och de människor jag arbetat med är ungefär som att försöka rama in lycka. För mig blir det lika svårt som att fånga ett kvalster. Så jag låter bli, jag hade bara gjort dem orättvisa. Ord är i detta fall i totalt underläge.  



Ps. Micke, vilken tur att du numera har koll på vad vakuum är, annars hade du kanske varit killen med dammsugaren.


Årets cykelstad 2006

Är så abnormt hemmasjuk och det är bara sju dagar kvar nu. Den generellt mentala inställningen handlar om att konstruera egna vingar och flyga till något eget, men själv arbetar jag på att återställa navelsträngen. Slembit för slembit, bara sju dagar kvar nu.
    Tills dess:


Onekligen otrevligt

Står och snackar med en Teliakille i en galleria. Ska göra en överlåtelse så att jag står som innehavare av mitt SIM-kort. Börjar bli en aning tjatigt med en massa gubbar som ringer på olämpliga tider och frågar efter Stefan. Det är min pappa. Han har inget sexuellt extraknäck som riktar sig mot gubbar, utan han har ett arbete där han ofta har jour. Det har man ju i för sig jämt när man arbetar med kroppsförsäljning, men han arbetar på en fabrik och producerar papper. Inte kroppsvätskor. I alla fall, därav de nattliga samtalen som är adresserade till pappa och inte till mig. Hade varit jobbigt om de faktiskt var till mig gubbarna ringer. Är inte så gubbtänd. Inte än, i alla fall.
    Åh herregud, vad tjorvig jag är. Jag står i en galleria. Teliakillen är informativ och himla lattjo. Har det riktigt trevligt. Vill egentligen inte gå, så jag ställer frågor som jag redan vet  svaret på ("Får jag behålla mitt nummer?", "Kan jag köpa en telefon till subventionerat pris?" och "Tycker du att jag ser bakis ut?"). Då, från ingentstans, går Emil förbi. Emil från spanskan! Emil som totalt utklassade alla i både spanska och franska, Emil som kunde alla Disneylåtar på flera olika språk. Himla nyttig kille i klassen, speciellt då vi hade grupprov. Och ja, han var ju trevlig, god och glad också. Han var inte bara bra till betygsutveckling.
    Emil håller i en påse och spatserar runt i gallerian. Jag, som har så himla trevligt med Teliakillen, skuttar till och börjar peka. "Emil, det är Emil! Han är från Pite, va fränt, kolla, kolla!!!". Teliaguldet inte riktigt lika upphetsad: "Det är fint att peka, titta på den här telefonen från Samsung, det är en touch screen". Jag fortsätter att peka och skutta, men jag hälsar inte. Jag låter honom passera. Himla lustigt, det där. Som dagen innan då två pitebor gick  förbi mig på tunnelbanan och satte sig i sätet bakom, men hälsade aldrig. Vi hälsade inte på varandra förrän jag uppfattade dialekten och kollade bakåt. Motiveringen bakom den först uteblivna hälsningen var att de inte visste om jag skulle hälsa tillbaka, då vi egentligen inte känner varandra sådär supermycket. Så kände jag med Emil också. Men vad kan hända?
    Eller ja, jag hade ju en Teliakille att imponera på och det hade fallit ganska hårt om Emil inte hade jublat över min uppenbarelse. Vill ju inte att telecomguldet skulle tro att jag är någon nörd, eller så. Ska i alla fall rycka tag i Emil om jag ser honom över jul. Då jävlar ska jag hälsa, för det är ju trots allt ganska trevligt.


Jag och mitt gymkort - So1Ep3

Har bokat in mig på ett pass, jympa/medel. Är ju relativt medelmåttig när det kommer till det mesta, så medelversionen bör vara ganska passande. Står utanför Stora Hallen (uppgradering!) och inväntar ledaren. Med mig väntar jämnåriga med inte allt för stora armar eller platta magar, men främst äldre människor. Ljuva värld, fullträff! Fullkomligt älskar gamlingar, de är så förstående, de tycker att jag är fräsch ändå. De gör också armhävningar på knä och vi ska inte ens gå in på hur de gör höftsnärtningar.
    På jympa/medel klappar inte alla på rätt ställe och alla har inte attityd när de snärtar med höften (vissa måste faktiskt ta hänsyn till operationer och dylikt), men det gör ingenting, för vi har roligt. Det är afrikansk musik, tjo, tjim och svettigt. Passet inleds med: "Detta är passet då man inte tänker, man bara känner. Gå in i känslan."
    Vissa tar dessa ord på största allvar och beter sig som om de är i styrda av Maryanne, ni vet, demonen i True Blood. Märker efter ett tag att jag är Sookie, den enda som inte är helt galen. Men det gör ingenting, för allt är så roligt. Tanten som mumlar verser medan hon svänger med armarna och ledaren som skriker "oooou... jaaaaaah!" efter varje steg - det är roligt. Och svettigt. Träning i sin allra bästa form.

Efter passet är jag lyckorus personifierad och Pippiskuttar längs trottoaren. Går förbi en riktigt julig butik och svänger in. Luktar på ett te. Men håll i de nyss tränade höfterna, det luktar ju ljuvligt detta te. Jag tar två hekto. Snör med ett ljus i påsen också, det var ju så glittrigt och fint. Ja, visst kan jag hjälpa uppe i Piteå, vi behöver definitivt mer tesmaker där.

På masken (eget ord för tunnelbana - tänk en tecknad mask när den rör sig hackigt framåt). Ruset börjar lägga sig och ersätts av hunger. Tar mig en titt i påsen vid mina fötter. I den ligger ett te som luktar Earl Grey men som kostar 27 kronor hektot. Får syn på ett glittrigt ljus. Jag hatar ljus som används till inredning. Ljus ska användas, inte smycka. Det är fult. Vänder på det. 19 kronor för ett hatljus! Fortsätter granska påsen och får syn på butikens logga. Butiken som är lokaliserad i Stockholm men som har fältsäljare över hela landet, men ingen i Piteå. Förrän nu. Tror jag drog med syster i det hela också ("Hon jobbar på ett kafé, så hon kan ju definitivt också hjälpa!")
    Útan någon som helst aning blev jag också en jympare.

Jag och mitt gymkort - So1Ep2

Efter aerobicskatastrofen bestämde jag mig för att testa på styrketräning och rullade in till rummet där alla maskiner och hantlar finns. Var ganska avslappnad, min ovana till trots. Tänkte tillbringa all tid på rullbandet, där jag kunde glänsa lite. Har ju alltid varit en joggare tack vare mina okontrollerbara (kyckling-)ben. Som ett tecken var en av maskinerna ledig trots att lokalen var helt svettfylld av människor. Körde igång Johnossi och började skutta mig igenom uppvärmningen. Kollade runt. Märkte att femtio kilo per arm var lite av en oskriven regel, då ingen använde sig av 2kg-hantlarna. Mina enda vänner. Fortsatte kolla runt. Snappade upp en fet skylt precis framför mig: "Max tio minuter på rullbanden vid kö". Sneglade åt vänster. Kö till Groznyj.
    9:59. Stannade maskinen. Klev av. Gick mot golvet på skakiga kycklingben. Tog upp en hantel. Böt till en lättare. Kom på att jag inte ens vet hur man gör. Sneglade på Anabola4U bredvid mig. Försökte mig på samma rörelse. Armen låste sig vid andra upprepningen. Dog efter tredje. Lämnade lokalen med gråten i halsen. Låste in mig på toaletten och skvättade vatten i håret och på ryggen. "Gud, vad jag svettas, måste duscha!". Åkte hem.

Julens (bak)sida

Sniffar mig in på Pressbyrån. Det luktar så gott av alla bakverk att jag glömmer kortet i läsaren. Kortrörelsen är så inövad att det i princip är omöjligt, men jag var så fokuserad på att inte köpa en jävla lussebulle att jag kom av mig och svimmade mig ut ur affären. Tur för mig att jag tog några sekunders återhämtning utanför dörren, så att tjejen i kassan hann ikapp mig för att återlämna kortet. Fin tjej, det där.
 
Jag vill äta lussebullar men inte från Pressbyrån. För visst ser de ut som livets guld där de ligger så vackert upplagda. Men inuti gömmer sig en torr sanning med konserveringsöverdos och genmanipulerad saffran. Det är inte riktiga lussebullar, det är en lögn! En lögn för halva lönen. 
    Det är lukten, den där horribelt ljuvliga lukten. Den tar så mycket energi. Problemet förvärras när precis alla Pressbyråmonster (inte tjejen som lämnade tillbaka mitt kort, hon är inte som de andra) frågar "om man vill ha något sött till kaffet, kanske?". Monster.
    Jag gjorde upptäckten för en vecka sedan, då jag köpte kaffe två gånger med tjugo minuters mellanrum på samma affär. Båda gångerna frågade monstret om jag ville ha en bulle till mitt kaffe. Detta väckte någonting hos mig. I forskningssyfte har det blivit en kaffe varje dag på slumpmässigt valda Pressbyråer under den gågna veckan. Alla vill att jag ska ha en bulle. Varje gång. Pressbyrån har en kampanj, ingen tvekan om saken. Men till och med tjejen som sms:ade medan hon tog betalt frågade. Killen som löste korsord frågade. Mannen som hade ett öga på TV:n frågade. Ingen av monstrena glömde. Vad är det för övermäktigt stormonster som piskar dem? HUR blir de piskade; är personalen lika manipulerad som lussebullarna? Och det mest relevanta: Varför vill stormonstret så gärna att Sveriges befolkning ska ta del av bullarna?


Jag och mitt gymkort

Jag skuttade in på det nationellt spridda svettpalatset Friskis och Svettis för att köpa mig ett gymkort. Har ju hört att det är trevligt att träna, så varför inte. Upprymd av målmedvetenhet trampade jag in. Det var löning, så en massa icke magrutade människor och jag stod i kö och bara väntade på att få komma fram till Mr. Bicep bakom desken. När jag väl hade kommit fram och fyllt i några papper tar blodådrornas man fram en kamera. Han uppmanade mig att "le upp till öronen". Köbildningen bakom mig skapade en enorm stress och det kändes som skolkorten all over again. Tack och lov hänger de korten på väggen hos farmor och farfar. Däremot tar jag med mig gymkortet med tillhörande bild överallt och måste se det varje gång jag drar upp plånkisen. Hejdå, självförtroende och framtida ragg.

Jag står i Lilla Hallen. Ett aerobicspass ska snart börja. Var himla duktig på det under högstadiet, fick till och med leda en lektion. Det här kommer gå super, jag kan ju till och med göra V-steg med tillhörande armrörelser. Jag känner dock en viss nervositet i och med att alla andra står i tajta Reebok-linnen och fina kullar på överarmarna. Själv bär jag en urtvättad Step In-tröja och biceps gjorda av chips.
    Ledaren kommer in med en energi som skulle kunna förse alla hushåll i Kina med el. Fossila bränslen kan ju säga godnatt. Hon drar igång med ett "Det här passet är min höjdpunkt under veckan!". Herregud, vilken upplevelse står jag egentligen inför? Kommer jag aldrig vilja lämna Lilla Hallen? Är det roligare än en hel lördag med Spencer Pratt?
    Vi "mjukstartar" med några V-steg. Känner mig så sjukt proffsig. Armarna hänger med och jag klappar på precis rätt ställe. JA! Klapp! Wo-ho! 
    Då kommer den vidriga vändningen. De, ledaren och Reebok-tjejerna, börjar korsa benen och röra på höfterna. "En massa attityd när ni snärtar med höften!" skriker führern. När började aerobics handla om höfter och hur fan "snärtar" man?! Jag står som ett annat kylskåp (alternativt Peppe Eng i Let's Dance) och försöker desperat att hänga med snärtningarna och samtidigt hålla takten till musiken. Gruppen byter steg och nu hoppar de först åt vänster och sedan till höger. Snärtningarna är med. Peppe Eng i Step In-tröja står still och bara trampar. Om ens det. Jag gör ett försök med att hänga med i svängningarna åt höger. Trampar granntjejen på foten. Försöker hänga med när gruppen flyger åt vänster. Dunkar in i väggen. 
    Lämnar Lilla Hallen med blåmärken och bakom mig följer en haltande Reebok-tjej.


RSS 2.0